Liam ble bare 15 måneder... 

Den 3. september 2016 var nok en vakker dag i Hawthorne, en bydel i Los Angeles, California. Sol og skyfri himmel som det så veldig ofte er der, og livet skulle nytes. Mens pappa Marcus tok seg en liten hvil og mamma Mishel gjorde sitt, så skulle Liam og tanten hans, Mishel?s søster, ta en liten trilletur. Hun kom til et veikryss, og ventet på at det ble klart til å kunne gå over. Mens de krysset veien ante de fred og ingen fare, før en SUV plutselig kom i full fart. 

Marcus og Mishel hørte blålysene, og før de fikk sukk for seg, kom en nabo og fortalte at det var sønnen deres. Mishel og Marcus stormet til veien. Noe av det første de så var Liam sin barnevogn som lå knust i veibanen, og den lille bamsen hans.

I brøkdelen av et sekund så raste hele verden deres sammen. 

 

De var blitt offer for fyllekjøring.

 Tanten til Liam kom seg heldigvis unna med "kun" sjokk- og bruddskader. Liam ble funnet livløs. Han pustet ikke, og de fant heller ikke puls. Ambulansepersonellet klarte å gjenopplive han, og foreldrene hans øynet et lite håp om at han kom til å klare seg.

På sykehuset så gjorde de det de kunne for lille Liam, men livet hans stod ikke til å redde. Og den 4. september, dagen etter, ble han erklært hjernedød. I en stund som jeg bare kan forestille meg er som å leve i et mareritt hvor du så inderlig håper på at du våkner, så holdt foreldrene seg sterke sammen. De tok beslutningen om å donere bort hans organer. 

 

Kunne de ikke redde Liam, så ville de gjøre det de kunne for å redde noen andres liv.

Sammen var de definisjonen på styrke.

 

Kvinnen som fyllekjørte hadde stoppet opp for et lite øyeblikk før hun kjørte videre. Men takket være vitner som handlet raskt, så slapp hun ikke unna.

På grunn av en egoistisk og tankeløs handling, så mistet Liam livet sitt. Marcus og Mishel mistet det kjæreste de hadde, sin sønn. Tanten til Liam vil for alltid tenke tanker som «hadde jeg bare?», men jeg håper hun slipper unna å tenke de verste tankene hvor hun kjenner på skyldfølelse. Dette er ingen andre sin skyld enn hun som kjørte. Hun som valgte å risikere liv og helse ved å sette seg beruset bak rattet.

 I dagens samfunn så er det absolutt ikke, under noen omstendigheter, akseptabelt og sette seg bak rattet når man er påvirket av rusmidler. Ta en drosje, Uber, få noen til å hente deg og la bilen din stå. 

 

Handlinger har konsekvenser.

 

Når du setter deg bak rattet i en beruset tilstand, så er du fullt klar over at du setter deg selv i fare. Kanskje skyver du det unna og tenker at det er kun en liten kjøretur. 

 

Har det noensinne falt deg inn å tenke på hvordan dine handlinger kan påvirke andre?

 

Har det noensinne falt deg inn at du også risikerer andres liv og helse?

 

Kanskje bryr du deg ikke så mye om hva som skjer med deg selv, eller tenker at de få glassene du hadde med alkoholholdig drikke ikke vil påvirke kjøreegenskapene dine. Isåfall så vil jeg at du skal tenke på en liten gutt ved navn Liam neste gang du vurderer å kjøre bil etter et par drinker. Se for deg ansiktet til den lille gutten som ble frarøvet livet sitt. Se for deg ansiktene til foreldrene som aldri får se sin sønn vokse opp. Se for deg skrekken til tanten hans, og forestill deg hvordan hun føler det.

 

Men det skjer ikke meg.

 

Det er en skummel tanke mange av oss altfor ofte tenker. Jo, det kan skje deg. Det er ikke bare noe man hører om på nyhetene eller på radioen. Plutselig er det du selv eller en av dine kjære som står i veien for en fyllekjører, uten mulighet til å komme seg unna i tide. Marcus og Mishel tenkte ikke at i det øyblikket Liam og Mishel?s søster gikk ut, så ville det være siste gangen de så sønnen sin smile.

 

Marcus Kowal og Mishel Eder jobber nå iherdig med å sette fokus på organdonasjon, fyllekjøring, og å få senket promillegrensen i USA. Jeg har kjent Marcus i noen år nå, og han er en fantastisk person som alltid stiller opp når jeg er i California. Til tross for at det kan gå noen år mellom hver gang vi møtes. Mishel kan jeg dessverre ikke si at jeg kjenner, men jeg kan ikke forestille meg at hun er noe annet enn utrolig. Tiden går så vanvittig fort, og jeg rakk dessverre aldri å stikke innom for å hilse på Marcus sin familie da Liam levde. Jeg skulle så ønske at det var noe jeg kunne gjøre for dem, og ord blir så fattige i en situasjon som dette. Men jeg kan ihvertfall vise min støtte, hjelpe dem med å spre budskapet, og fortelle deres historie.

 

Takket være organdonasjon, så kunne Liam gi livet i gave til noen som trengte det.

Tenk deg om før du tar valget om å fyllekjøre, det er virkelig ikke verdt å ta den sjansen.

 

Les mer om Liam og foreldrenes kamp på "Liam's Life".

 

Hjelp til med å spre budskapet og deres historie, del gjerne.

Innlegget og bilder er godkjent av Marcus Kowal.

- C

 #familie #familieliv #fyllekjøring #alkohol #liv #død #organdonasjon #sorg #ulykke #nettavisen #side2

8 kommentarer

Alexandra Emilie

18.01.2017 kl.19:38

<3

Camilla Maria Lopes

18.01.2017 kl.19:39

Alexandra Emilie: <3

Lizbeth Osnes

18.01.2017 kl.20:10

Noe så forferdelig grusomt, tårene triller :( For et viktig og sterkt innlegg!

Camilla Maria Lopes

18.01.2017 kl.21:17

Lizbeth Osnes: Jeg kan ikke forestille meg hva de går igjennom, for et mareritt. Del gjerne for å spre budskapet. En konsekvens av en handling blir kraftigere med et ansikt <3

Vilde

18.01.2017 kl.22:13

Så trist!! Innmari fint innlegg med et godt budskap, huff :/

Camilla Maria Lopes

19.01.2017 kl.06:44

Vilde: <3

Hege Kristin

19.01.2017 kl.14:17

så trist :(

Camilla Maria Lopes

19.01.2017 kl.19:49

Hege Kristin: Helt forferdelig :(

Skriv en ny kommentar

Camilla Maria Lopes

Camilla Maria Lopes

32, Oslo

Camilla aka Tits McGee fra Stud Show Radio (tidligere Team Alpha Male Radio), beste podcasten noensinne. Jeg lever i en drømmeverden, til tross for at jeg er i 30-årene. Alt kan skje, og verden er full av muligheter. De sier man skal tenke utenfor boksen. Hvilken boks? Instagram : camarilopes

Kategorier

Arkiv

hits